︎


Selected works


contact: wiksellmelanie(at)gmail.com
Artist born in Cyprus, based in Sweden
 

Upcoming 

2021 TBA, Galleri Svarta Gran, Solo show, SE
2021 TBA, Jakobsbergs Konsthall, Solo show, SE

Education 

2015 - 2017 Umeå Academy of Fine Arts, MFA, SE
2016 - Umeå University, Gestures & Rituals, SE
2012 - 2015 Glasgow School of Art, BA Hons, of Fine Arts, GB
2011 - 2012 Ölands Art School, Year II, SE
2010 - 2011 Gotlands Art School, Project-based Art Year II, SE
2008 - 2009 Skeppsholmens Boat Building School, SE

Solo // Duo shows 

2019 Logrock, with Aski Dahl, Galleri Nos, Stockholm, SE
2019 Orgelpunkt, (Solo) Galleri Gerlesborg, Bohuslän, SE
2016 Epitaph, with Anna Olaes-Parker, Galleriet Umeå Konsthögskola, SE
2015 Carnally Allure, with Carolina Andreasson, The Vic, Glasgow, SE

Selected exhibitions

2020 HJORTEN skulpturpark, Ahlsellparken, Stockholm, SE
2019 Box Sommar Studio Festival, Göteborgs Design Festival, Röhsska Museum, SE
2019  Sculpture festival, Galleri Koordinaten, Oxelösund, SE 
2019 Open Studio, Galleri Box, Göteborg, SE
2019 Sculpture Exhibition, Löfstad Slott, SE  
2018   PLX Translunar, Tjärö, SE
2018   Den mjuka vägen, DnD Int., Malmö, SE
2017   Stipendiater 2017, Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne, Uppsala Konstmuseum, SE 
2017   Permanens IV, Universitetsparken, Campus Valla, Linköping, SE
2017   Fool's Gold, MFA Graduation show, Bildmuseet Umeå, SE
2017   Konstskoleelever från nu till då, Galleri Gotland, Visby, SE
2016   Arching of an arrow, MFA-exhibition, Galleriet Umeå Academy of Fine Arts, SE
2016   My hands are literally shaking, Pop-up exhibition, Skolgatan 41, Umeå, SE  
2016   Contractus 1, Pop-up Exhibition, Östra Strandgatan 28, Umeå, SE
2015   No show, Museum Anna Nordlander, Skellefteå, SE
2015   Best of degree show, Six-foot gallery, Glasgow, GB
2015   Degree Show, BA(hons), Trongate, Glasgow, GB
2015   Risky Business, Glasgow, GB
2014   Vision & Values, Annual members show, Transmission Gallery, Glasgow, GB 
2014   Filthy Swans, The Whiskey Bond, Glasgow, GB
2013   Djävlar Anamma, Studio 41, Glasgow, GB
2012   Not here, Kalmar Art Museum, SE
2012   5 Second culture, Kalmar Art Museum, SE
2011   Missing, Gotlands Art Museum Visby, SE

Grants

2020  The Swedish Arts Grants Committee, Two-year working Grant
2020  The Royal Academy of Fine Arts, Grants of Molly och Ragnar Rudemars fund
2018   The Swedish Arts Grants Committee, One-year working Grant 
2017   The Royal Academy of Fine Arts, Grants of S Fridman/Holck/Fredriksson/Hilleström
2017   Stiftelsen Anna-Lisa Thomson till minne

Public Work

2017   Dagbräckning, Akademiska Hus, Campus Valla, Linköping, SE

AiR

2019  Five weeks long residency at Gerlesborgsskolan, Bohuslän, SE  
2017   One month residency at Arteles Creative Center, Hämeenkyrö, FI

Bibliography

2020 Pralin Magasin #7 Porträtt o.dyl., featured work Lavation, Colophon, Ever sleep,
Cartulary, Grieving sap. Independent online literary magazine, ed- Ida Mirow,
Maria Bodin, My Roman Fagerlind
2020 Sci-Fi Is For Real, Pandemic Issue, featured work Lavation, Independent zine,
ed- Niklas Wallenborg
2019 Pralin Magasin #5 Memento Mori, featured work Memorial I, Catafalque,
Hewers of wood drawers of water, Independent online literary magazine,
ed- Ida Mirow, Maria Bodin
2019 Omkonst.se, Skulptur på Löfstad, Lotta Ekfeldt, 2019-07-18
2019 Corren, Imponerande skulptursatsning, Christer Fällman, 2019-06-03
2019 Skulpturfestival
2017 Upsala Nya Tidning, Stipendiaterna håller stilen, Sebastian Johans, 2017-12-07
2017 Cora, 5 unga anno 2017, Cristina Karlstam, 2017-12-01
2017 Uppsala Konstmuseum, Stipendiater 2017, 2017-11-28
2017 Permanens Catalogue
2017 Västerbottens-Kuriren, Konstnärer och dårar i finalutställning, Sara Meidell, 2017-05-05
2017 Fool’s Gold Catalogue
2016 Volym, Arching of an Arrow, Sebastian Andersson, 2016-11-01
2016 How To Linger, Publication in collaboration with Annika Larsson and  h:strom, Umeå
2015 Degree Show catalogue











M Wiksell M WiksellM WiksellM WiksellM Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell M WiksellM WiksellM WiksellM Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Melanie Wiksell Mlanie Wiksell M Wiksell M Wiksell M WiksellM

                                                                                                                                                                                                                                                                                            © 2011-2020